KKTC’de Kira Artış Oranı Nedir?

KKTC’de kira artış oranı, kiracı ve ev sahibi arasında yapılan sözleşmede belirlenen bir yüzdedir. Bu yüzde üzerinden kira sözleşmesinin yenilenmesi sırasında uygulanarak yeni kira bedeli hesaplanır.

Yazımıza başlamadan önce Kıbrıs Ev Kiralama Rehberi‘mize göz atmak isteyebilirsiniz.

Türkiye’de bulunan ve 2022 yılında uygulanmaya başlayan kira artışındaki %25’lik sınırlama bugün hala devam etmektedir. Ancak KKTC’de bu tür bir kira artış oranı sınırlaması yoktur. Bu yüzden Kuzey Kıbrıs’ta yatırım amaçlı pek çok gayrimenkul satın alınmakta ve değerlendirilmektedir.

Özellikle Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye vatandaşlarına tanıdığını konut satın alma hakkı kira artış oranlarındaki sınırlamalar ile büyük bir avantaj haline gelmiştir. Bu durum yatırımcıların yoğun olarak KKTC’de ev satın alarak kiralamasına ve bu sayede pasif gelir elde etmesine olanak sağlamıştır.

KKTC’de Kira Artış Oranı Nasıl Belirlenir?

Kira artış oranı, KKTC’de Borçlar Yasası’nın 38. maddesine göre belirlenir.

Borçlar Yasası’nın 38. maddesinde şunlar belirtilmektedir.

Kiracının kiralananı kullanma hakkı, kira sözleşmesinin süresi sona ermedikçe devam eder. Kiracının bu hakkını kullanabilmesi için, kira bedelini ödemesi gerekir. Ek olarak kiracının kiralananı kullanma hakkı, kira sözleşmesinin süresi sona ermedikçe devam eder. Kiracının bu hakkını kullanabilmesi için, kira bedelini ödemesi gerekir.

Kira sözleşmesinin süresi sona erdiği zaman, tarafların yeniden anlaşmaları halinde yeni bir sözleşme yapılır. Yeni sözleşmede kira bedeli değiştirilebilir. Taraflar yeni bir sözleşme yapmazlarsa veya yeni bir sözleşme yapmak üzere anlaşmazlarsa, eski sözleşme aynen devam eder.

Eski sözleşmenin devam ettiği hallerde, ev sahibi veya kiracı, her yılın başında veya herhangi bir zamanda, kira bedelinin artırılmasını veya azaltılmasını isteyebilir. Bu istek yazılı olarak yapılır ve karşı tarafa tebliğ edilir.

Kira bedelinin artırılması veya azaltılması isteği, tarafların anlaşması halinde kabul edilir. Taraflar anlaşamazlarsa, isteği yapan taraf mahkemeye başvurabilir. Mahkeme, kiralananın niteliği, konumu, durumu ve piyasa şartlarına göre makul bir kira bedeli belirler.

Mahkemece belirlenen kira bedeli, isteğin yapıldığı tarihten itibaren geçerli olur. Mahkeme kararı kesinleştikten sonra taraflara tebliğ edilir.

Borçlar Yasası’nın 38. maddesine göre, kira artış oranı tarafların anlaşmasıyla belirlenebilir. Ancak taraflar anlaşamazsa veya anlaştıkları oran makul olmazsa mahkeme devreye girer.

2560 1713 Akol Blog


    Arama yapınız
    Akol Group © 2022. Tüm hakları saklıdır.